Condiție de femeie

Cea mai mare binecuvântare, dar în același timp cel mai greu blestem este, dincolo de orice, condiția de femeie. Și ce însumezi tu, femeie, până la urmă? Dincolo de aparențe, dincolo de sex, dincolo de prejudecăți… Ce-nseamnă femeia atunci când se ascunde în spatele cortinei de ochii curioși? E pulbere. E praf… E forță și magie, lacrimă și zâmbet în genunchi…
Suflet de femeie, unde îți sunt marginile? Ale dragostei, ale dorului, ale durerii? Unde îți sunt limitele, pentru că nu le văd. Oare ele nu există, sau pur și simplu le dobori de fiecare dată?
Suflet de femeie, te văd, te simt, îmi ești mai palpabil ca niciodată și totuși, nu înțeleg de unde atâta forță pntru a rămâne în picioare pentru atâția alții, când pentru propria persoană găsești atâtea scuze…
Unde începe și unde se termină măreția ta, femeie? Ai înebunit zeii, titanii, muritorii cu încrederea nestrămutată pentru sine, pentru artă, pentru paharul înveninat al dragostei..
Ai pornit războaie, ai ucis trupuri, ai frământat suflete și ai schimbat destine… și toate cu un zâmbet. Cu un surâs aruncat în vânt, fără motiv, dar un surâs pentru care s-au construit imperii.
Și de unde, femeie, nevoia asta de a fi adorată, de a fi plasată pe un piedestal? De unde dorința existențială de a distruge suflete, de a aduna trofee, de a fi iubită de mai marii lumii? De unde nebunia asta de a te agăța de puterea unui bărbat, când îl eclipsezi din atâtea puncte de vedere?
Adevărul, dragă femeie, e că ești puternică. Ești puternică prin ceea ce devii, prin faptul că nu te naști cu dreptul de a cuceri lumea, dar îl dobândești pe parcurs. Ești puternică prin simplul fapt că nu renunți. Te-ai născut să lupți. Indiferent de ce îți va spune oricine, te-ai născut pentru a fi acolo sus, pe tocuri, pe podium, pe culmile succesului! Ce te oprește să vezi asta? Decepțiile? Încertitudinile? Ești mai deșteaptă de atât. Și ai suferit prea mult ca să te prefaci că nu cunoști regulile jocului.
Și totuși, de ce însumezi atâtea paradoxuri cărora nu le mai faci față? De ce lipsa încrederii se îmbină cu narcisismul? Și de ce echilibrul ăla pe are îl tot slăvești în discuțiile cu ei, e imposibil de atins? Poate pur și simplu nu ești făcută să fii echilibrată. Poate frumusețea ta constă în opoziție, în culmi de neatins, în stări de neînțeles..
Ceea ce nu au înțeles ei a fost pur și simplu faptul că ești o enigmă vie, care își pierde farmecul dacă e rezolvată într-un final. Nu ești făcută pentru lumină. Nu ești, pur și simplu. Nu poți sta dreaptă în lumina zilei, împăcată cu trecutul, împăcată cu toate cicatricile astea neiertătoare care se văd… Și ești prea deșteaptă pentru a fi fericită. Ai în tine un constrast absurd și distructiv dintre întunecime și fascicule de lumină. Ești alcătuită din umbre. De asta poate n-ai simțit în totalitate iubirea niciunuia dintre cei care ți-au promis stelele. Tu aveai nevoie de nebunie, nu de certitudini. Tu aveai nevoie să aparții unui bărbat până în punctul în care nu îți îngrădește libertatea de a fi în continuare acea flacără vie, acea enigmă ce îți menține vălul de farmec ridicat.
Ești liberă, femeie? Îți repeți asta la nesfârșit dar știi mai bine decât mine că ai fost înrobită de lucrurile de care nu ești mândră. Ai pus mască peste mască pentru a nu lăsa oamenii să-ți calce peste fărâma aia de fericire pe care ai păstrat-o până nu a mai fost bună de nimic..
Acum lasă prostiile, nu te mai minți singură. Stai în fața onglinzii 2 minute și gândește-te dacă ai iubi un om ca tine.. Ce-ți ziceam la început? Ce blestem și ce binecuvântare e să fii femeie! Acum vine întrebarea existențială a întregii tale condiții.. Dincolo de tot ce ai trăit, dincolo de atâtea răni, orgolii și iubiri reprimate, te-a cunoscut cineva cu adevărat până la urmă, femeie?

Cordoș Andreea
Cordoș Andreea
Studentă în anul I la Publicitate, în cadrul „FSPAC” - Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB) - A fost elevă la „Colegiul Național Liviu Rebreanu”, Bistrița - Scrie de când se știe - Preocupată de relațiile interumane, psihologie, comunicare - Este membru activ al echipei POV21 din decembrie 2017 și își dorește să-și dezvolte spiritul de echipă și să contribuie la evoluția comunității din care face parte.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare