Medicul ginecolog pasionat de ciobănești de Asia Centrală

Mulți sunt cei care îl cunosc pe medicul ginecolog Marius Pop, dar puțini știu și faptul că acesta deține, la Mijlocenii Bârgăului, o canisă unică în județul Bistrița Năsăud, ,,Canisa de Plai Bârgăuan”!

Marius, o persoană discretă și modestă, crește cu deosebită atenție și afecțiune mai bine de 28 de câini din rasele Ciobănesc de Asia Centrală și Ciobănesc de Bucovina.

Pentru el, aceasta este cea mai mare pasiune și, prin urmare, este dedicat trup și suflet pasiunii lui. După turele lungi și epuizante la serviciu, Marius găsește mereu timp pentru a avea grijă de câinii lui.

Î: Cum a luat naștere pasiunea dumneavoastră pentru câini?

R: Fiecare om are o pasiune! Eu de mic copil am crescut aici, bunicii din Bârgău având grijă de mine până pe clasa a I-a, după care am plecat în Bistrița.

Bunicii aveau şi animale, iar nouă ne făceau toate poftele. Îmi amintesc că am mers la colindat și la cineva în curte era un cățel, iar eu am rugat femeia să ni-l dea și l-am adus acasă. Eu aduceam mereu câini acasă, ai mei nefiind pasionați de câini. Chiar și așa am avut mereu animale: iepuri, porumbei, câini… Oriunde mergeam în excursie cu fratele meu, eram înconjurați de câini. Am avut chiar și un Ciobănesc German, când eram pe clasa a IV-a, pe care îl cumpărase tatăl meu, pe care l-am ținut 10 ani, după care am avut și un Doberman.

La un moment dat, văzând că locul în care am copilărit a rămas pustiu, eu și fratele meu fiind la facultate, părinții la serviciu, am decis să aduc un câine aici.

Am hotărât să aduc un Ciobănesc de Bucovina, pe atunci rasa numindu-se Ciobănesc Carpatin.

Am mers în Bucovina, am studiat, am cumpărat și reviste despre câini, am văzut niște anunțuri, am mers și m-am împrietenit cu oamenii de acolo. Astfel, am cumpărat un mascul de Ciobănesc de Bucovina care a trăit 13 ani.

După, am zis să mai aduc încă unul, m-am plimbat peste tot și m-a prins ,,febra” asta cu Ciobănescul de Bucovina. Atunci am început să promovez rasa, lucru pe care îl mai fac şi acum prin intermediul site-ului bucovinadogs.ro. M-am împrietenit cu cei de la cluburile din țară, am mers la expoziții, având pe urmă mai mulți câini de Bucovina.

Î: Cum le pui nume câinilor?

R: Îi denumesc în funcție de cuib. Numele celor din primul cuib va începe cu litera A, al celor din al doilea cuib, cu litera B, din al treilea cuib, cu litera C, de exemplu: Ceanuş, Crema, Cleopatra și așa mai departe.

Cum reușești să ții  minte numele atâtor câini?

Fiindcă pe toți i-am crescut de mici. De exemplu, acesta este Iancu, are cinci ani și este Campion România. Am fost cu el la etapa de la Predeal, unde i-a bătut pe toți din clasa lui la frumusețe. Este un câine selectat genetic; mama lui s-a născut, aici, la mine, iar tatăl este un Campion România pe care l-am cumpărat din Bucovina. Eu merg pe linii genetice; le știu părinții, bunicii, chiar și străbunicii. Câinii din această rasă nu au un comportament agresiv față de oameni. Ei doar dau semnalul, te avertizează dacă a pătruns ceva străin în curte, așa și este de preferat să fie acești câini. Dar, din păcate, majoritatea proprietarilor din România vor ca aceștia să fie cât mai mari și mai agresivi, ajung uneori să aibă probleme.

Cu cât petreci mai mult timp cu ei, povestești cu ei, câinii se obișnuiesc cu omul și poate să se apropie orișicine, fără probleme.

Câți câini aveţi acum în canisă?

Aici sunt 28 de câini și mai sunt câțiva pe care îi țin la stână şi pe care îi văd mai rar. Duc acolo mai ales cățeii, deoarece sunt în creștere și au nevoie de mișcare, altfel apar probleme, mai ales în zona membrelor. Așadar în total ar fi 35.

Îi puteți vedea pe pagina de Facebook a canisei Canisa de plai Bârgăuan, unde sunt puse pozele câinilor pe care îi am aici, plus pedigree-ul în imagini.

Am cumpărat câini din Rusia, Ungaria, Cehia, toți fiind cu pedigree, deoarece este foarte important să cunoști linia genetică a câinilor.

Ce poți să ne spui despre această rasă de câini?

Ei bine, se spune că această rasă ar fi una dintre cele mai vechi rase de câini de pe Pământ. Tibetanii din Munții Tibet din Himalaya au Ciobănescul numit Mastifful Tibetan, care ar fi cea mai veche rasă; aceștia și rasa de Asia Centrală ar fi cei mai vechi câini. S-au găsit rămășițe ale unor astfel de câini, datând de acum 4.000 de ani și desene pe pereții peșterilor, ilustrând câini care seamănă foarte mult cu aceștia.

Și cum ai ajuns în cele din urmă să crești Ciobănești de Asia Centrală?

La sfatul unui prieten din Maramureș care avea, la rândul lui, Ciobănești de Asia Centrală, am și început să cresc și câini din această rasă. Primul câine l-am cumpărat din Donetsk, Ucraina; era puțin agresiv și cu omul, deoarece provenea dintr-o linie de câini de luptă, dar totuși, cred că a fost unul dintre cei mai docili câini pe care i-am avut vreodată. Oricât ar fi fost de nervos, nu s-ar fi întors nici măcar o dată să mă muşte, dacă mă apropiam de el. Am mai cumpărat, pe urmă, unul din Cehia, un câine complet alb. Am dat banii cu un an înainte, pentru că la câini buni trebuie să faci prenotare, pentru ca proprietarul să aibă certitudinea că tu îl vei cumpăra. Iar când a avut câinele 3 luni, am mers după el în Cehia. Am îndrăgit foarte mult caracterul lor, foarte docili cu oamenii și cu copii. În schimb, sunt foarte agresivi cu alți câini, așa cum spunea și prietenul meu: ,,nu poate să îi crească orișicine”!

Cum trebuie să crești un câine pentru a-i imprima acest tip de comportament?

 Mulți oameni obişnuiesc să deranjeze câinele de la mâncare, moment în care acesta începe să mârâie, iar tu te retragi; continuând tot așa, cățelul e ca și pierdut, deoarece crede că el e stăpânul, că el te domină.

Cum vă descurcați atunci când sunt câinii bolnavi sau când trebuie vaccinați?

Fiind atât de mulți, am învățat să am singur grijă de ei. Organismul lor este asemănător cu cel al omului, iar eu fiind medic am acasă tot ce le trebuie: creme cicatrizante, antibiotice, antiinflamatoare, cam tot ce au ei nevoie. Iar vaccinurile și deparazitările le fac tot eu… la un număr așa mare de câini, ar fi trebuit să am pe cineva angajat să o facă, dacă nu m-aș fi priceput eu. Este oarecum greu, presupune puțin efort să am grijă de atâția câini. Dimineața pe la ora 6:00, înainte să plec la serviciu, le dau de mâncare, apă, când am puțin timp liber, le fac curat… e un du-te vino continuu.

Trebuie să le pui cip tuturor câinilor ?

Da, absolut la toți! La orice câine de rasă, în momentul în care îi faci actul, pedigree-ul, prima dată trebuie să-i pui cipul. Este necesar și la expoziții, deoarece se poate întâmpla ca unii proprietari să aducă alt câine decât cel înscris. În mod normal, toți câinii ar trebui să aibă cip, dar încă se mai lucrează la asta… .

Ați participat la multe expoziții cu câinii dumneavoastră?

Da, sunt foarte multe expoziții la care am participat de-a lungul timpului. În 2012 la București am fost la campionatul european Euro Dog Show, unde am avut campion european un Ciobănesc de Bucovina. Sunt foarte multe expoziții la care câinii mei și pui de-ai acestora au ieșit campioni; mergeam la câte 4-5 expoziții pe an. De exemplu, cu Iutaş am participat la 22 de expoziții  Am fost la expoziţii şi în Vaslui, în Arad, unde au fost invitați arbitrii din Rusia.

Ați vândut câini și în afară?

Da! Am vândut doi în Cehia, cu contract. Trebuie să semnezi că nu va ieși displazic, că va avea dinții cum trebuie sau să nu aibă vreo afecțiune genetică, din naștere, deoarece tu, în postura de crescător, ești responsabil.  Dacă pe parcurs câinele prezintă vreo afecțiune, trebuie să dai un alt câine în schimb, sau banii înapoi.

Vând câini și în țară, dar de doi ani nu am mai vândut nimic și e greu să-i vinzi după ce te-ai atașat de ei.

E foarte greu să găsești și să selectezi viitorul proprietar. Nu vreau să-i dau cuiva care nu are grijă de ei așa cum trebuie. Vreau să îi vizitez și să știu ce se întâmplă cu ei chiar și după ce i-am vândut.

Este greu să întreții un câine din această rasă? Ce ar trebui să știe cei care vor să crească unul?

În primul rând, nu sunt câini de apartament. Ciobăneștii de Asia Centrală nu pot fi ținuți în casă, deoarece ei au nevoie de foarte multă mișcare, mai ales până la vârsta de doi ani, când ei sunt în proces de maturizare. Este de preferat să crești un ciobănesc dacă locuiești la casă și ai o curte în care câinele se poate juca, se poate plimba, în principiu să aibă mult spațiu.

Cât despre alimentație, eu le prepar granule! Au și un regim: cinci zile mănâncă, și două nu, deoarece este bine să mai facă și câte o pauză.

Mai multe poze si informații găsiți aici.

Dragotă Mărioara
Dragotă Mărioara
Elevă la Liceul Tehnologic Agricol Bistrița Clasa a XI a B Redactor la revista scolii în perioada 2015-2016, mentiune la Concursul național Steps to my future , Premiul 1 la Concursul Județean de eseuri “Mesajul meu antidrog”, locul I la Concursul Județean de Educație rutieră și participarea doi ani consecutiv la faza națională.
Articolul precedent
Articolul următor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare