Cină gastronomică şi comori din Basarabia

Cină gastronomică cu degustare de vin

 Diferenţa dintre un vin bun și un vin excelent ? Povestea din spatele lui !”

One can say that ”A glass of wine a day keeps the doctor away ! ”. Ei bine, chiar dacă nu reușești să ajungi la presupusa doză recomandată, restaurantul Villa te invită să recuperezi și să intri pentru câteva ore în rafinata lume a vinului de caliatate  și a preparatelor alese. Toate acestea în cadrul unor ediții periodice precum cea din 23 februarie, unde cei de la Cricova  (Republica Moldova) ne-au încântat cu capodoperele lor în formă lichidă.

  • 5 tipuri de vin, 4 preparate asociate acestora și domnul somelier care ne-a explicat tot ce trebuie să știm despre această formă de artă. Let`s get started!

1 .Gustare rece alături de Spumant Crisecco

 

Poate că la auzul cuvântului Crisecco primul gând zboară spre faimoasa băutură Prosecco, de origine italiană.  Aceeași metodă de obținere (charmat), ”materie primă” diferită. Soiurile de struguri ale Basarabiei –adevărate comori!

Spumantele sunt un tip de vin efervescent, care la Cricova sunt obținute din soiuri precum chardonnay, pinot noir și mai ales fetească albă, acesta din urmă fiind folosit pentru a scoate în evidență partea de aciditate/mineralitate a soiurilor românești ce câștigă tot mai mult teren pe partea de calitate.

Un vin brut, obținut din feteasca albă, nearomat, fresh și ”ușor”, care se asociază perfect cu o gustare la fel de ușoară. Icrele roșii, măslinele sau galantina din curcan au fost doar câteva elemente prezente în farfuria dedicată primului spumant.

  1. Antreu alături de Vin Prestige Cabernet Rose

Mulți tind să creadă că rose-ul este un amestec între roșu și alb, însă acesta este obținut din struguri negri vinificați în alb (partea de macerare nu există sau se face pentru o perioadă scurtă).

Acest vin rose din gama Prestige este un prudus 100% din struguri de soi roșu Cabernet-Sauvignon și are ca particularitate criomacerarea. Ce înseamnă asta? Înseamnă macerare la 0 grade. De ce? În acest fel, se extrag aromele din struguri, nu și culoarea. Acest procedeu oferă intensitate, aromă, ”greutate” vinului care merită savurat, nu băut! Sau cum ar spune zicala ”contează când, cum și cu cine îl bei”.

Mai mult, pentru a pune cu adevărat în valoare o astfel de băutură, este nevoie de paharul corect, temperatura corectă, dar mai ales preparatul corect asociat! De aceea, una din cele mai bune alternative este somonul, pe care la Villa l-am servit copt împreună cu risotto și sos de mango.

        3. Fel principal cu Vin Prestige Cabernet Roșu

                                               Vin Codru Roșu

Trecând la ”artileria grea”, avem 2 vinuri roșii din gama Prestige. Dacă vinurile albe au aromă, cele roșii au ”buchet”.  Cu timpul în vinurile albe întâlnim aromele primare, doar cele din strugure, la vinurile roșii este vorba de un complex de arome, primare, secundare și terțiare, ce rezultă din tehnologia folosită și din maturare.

   Cabernet Sauvignon este un vin sec maturat 1 an de zile în butoaie de stejar. Acest soi este unul bărbătesc, dur, ușor vegetal.

   Codru este un cupaj între Cabernet Sauvignon si Merlot, ținut la maturare 1 an și jumătate.

     Spre deosebire de vinul precedent, acesta a fost ”baricat”, (ținut în baricuri, butoaie  de stejar STANDARD cu capacitate de 225 l). Aceasta este principala și cea mai importantă deosebire dintre cele 2 vinuri roșii, pentru că detaliile fac diferența de gust, aromă și complexitate!

Se asortează foarte bine cu pulpa de miel, fripturi și preparate din carne de vânat sau carne de vită sub toate formele. De exemplu, de data aceasta s-a optat pentru mușchi de Black Angus cu sos Café de Paris și spumă din cartofi.

P.S.  Știți cu ce ies petele de vin roșu din haine? Ei bine, înainte de a apela la Vanish sau foarfece, ce ar fi să încercăm turnăm vin alb peste? Se pare că aciditatea din vinul alb dizolvă pigmenții colorați din vinul roșu, bineînțeles, cu condiția ca pata să fie proaspătă … cine ar fi crezut ?

  1. Desert alături de Spumant Traminer

În final, am ajuns din nou la spumante. Dacă procedeul de obținere este un punct comun, care diferențiază cele 2 spumante din meniul cinei, este soiul și concentrația de zahăr. În timp ce Crisecco este un vin brut, obținut din fetească albă și nearomat, Traminer se caracterizează ca fiind demisec, obținut din struguri de soi cu același nume și cu o aromă parfumată, florală. Tocmai această aromă face ca spumantul să se împletească armonios cu un desert, care în cazul nostru este tarta cu mure și sos de arțar. Un adevărat deliciu, care a încheiat superb seara și pentru care vei reveni cu siguranță!

  

Știați că … ?

Orice șampanie e spumant, dar nu orice spumant e șampanie!

Poate v-ați întrebat adeseori care este deosebirea între aceste două băuturi foarte asemănătoare. Ei bine, șampania este vinul spumant produs prin procedee specifice regiunii Champagne din Franța. Fiind cunoscută pentru băuturile rafinate, de calitate superioară, Franța nu numai că și-a rezervat denumirea de „șampanie”, ci și aceea de ”cognac”, intenționând să facă același lucru pentru denumirea de ”vin”, însă de data aceasta nu li s-a aprobat.

Întrebare de final : Cum ați defini dumneavoastră, ca somelier, un vin de calitate?

Răspuns de final : Grea întrebare … vinul este o licoare foarte subiectivă și nu aș putea da o definiție pentru un vin care îmi place mie, însă aș face o paralelă între vin și femeie. Întotdeauna există cineva la care să-i placă de ea … așa e și la vin! Nu se poate încadra în anumite tipare, calitatea depinde de degustător și este subiectivă!

P.P.S: “Men are like wine – some turn to vinegar ,but the best improve with age!”

Coroian Marina

Coroian Marina
Coroian Marina
Elevă la Colegiul Național Liviu Rebreanu. Îi place să se implice în tot ce apare nou, mereu spontană este dispusă să rişte, face faţă cu uşurinţă provocărilor pentru ca dorinţa de libertate o caracterizează. Face parte din echipa POV21 încă de la început, se implică şi oferă un plus valoare echipei din care face parte.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare